November 22, 2009

Winter cupcakes!

Jag har tyvärr inte haft så mycket tid över att baka cupcakes den senaste tiden, men nu när det börjar närma sig jul kan jag inte hålla mig längre. Det fick bli pepparkakscupcakes med cream cheesefrosting.

Pepparkakscupcakes
Cirka 12 st

-100 g smör
-2 1/2 dl farinsocker
-2 ägg
-1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk (går även bra med mjölk)
-3 dl vetemjöl
-1 msk kanel
-1 tsk malen kryddnejlika
-1 tsk ingefära
-1 tsk bikarbonat

Sätt på ugnen på 200°C. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ner gräddfil eller filmjölk och sist mjölet blandat med kryddor och bikarbonat. Grädda i ca 15 min i mitten av ugnen.

Farinsockret går att byta ut mot 2 dl strösocker och bikarbonaten mot 2 tsk bakpulver, men kakan får då inte sin karaktäristiska färg och smak.

Leilas Cream Cheese frosting
-60 g mjukt smör
-5 dl florsocker
-1 tsk vaniljsocker
-1 msk färskpressad citronsaft (går bra utan)
-100 g Philadelphiaost
-Några droppar valfri karamellfärg

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärgen eller behåll den vit.
3. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.



Odekorerad och fin, föredrar nästan dessa!




Jag syns i julgranskulan! :D

In English:

Unfortunately I haven't had much time to bake cupcakes lately, but as christmas is approaching I just couldn't wait any longer! I made gingerbread cupcakes with cream cheese frosting.

Gingerbread cupcakes
Makes about 12
-100 grams butter
-2 1/2 deciliters brown sugar
-2 eggs
-1 1/2 deciliters sour cream or sour milk (works with regular milk too)
-3 deciliters all purpose flour
-1 tbsp ground cinnamon
-1 tsp ground cloves
-1 tsp ginger
-1 tsp baking soda

Preheat oven to 200°C. Cream the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time, beating until smooth. Mix in the sour cream. Whisk together flour, baking soda and spices in a separate bowl and add to the other mixture. Bake for about 15 minutes or until risen and a toothpick inserted into a cupcake comes out clean.

You can replace the brown sugar with 2 decilitres white sugar and the baking soda with 2 tsp baking powder, but the taste or color won't be the same.


Leilas Cream Cheese frosting
-60 grams softened butter
-5 deciliters powdered sugar
-1 tsp vanilla sugar
-1 tbsp fresh lemon juice
-100 grams cream cheese
-A few drops of food coloring

1. Mix butter, powdered sugar, vanilla, lemon juice and cream cheese until creamy.
2. Divide the frosting into different bowls and color it or just keep it white.
3. Spread frosting on the cupcakes and decorate with sprinkles or flowers.

November 2, 2009

Cinnamon buns!

Förra veckan blev jag plötsligt så sugen på att baka kanelbullar, något jag normalt inte blir. Så det blev en stor sats kanelbullar att frysa in, det är ju så himla bra att ha hemma! Man kan ju inte påstå att det blev några klagomål här hemma heller.. Passade på att fota dem på mitt nya tårtfat som jag köpte i Köpenhamn för 36 danska kronor! Vad tycks?





Kanelbullar
Till ca 40 bullar

-150 g smör eller margarin
-5 dl mjölk
-50 g jäst för söta degar
-1 dl socker
-½ tsk salt
-ev 2 tsk stött kardemumma
-850 g (ca 1.4 l) vetemjöl

Fyllning:
-100 g rumsvarmt smör eller margarin,
-1 dl socker
-2 msk kanel
(jag gjorde en dubbel sats fyllning, sedan gjorde jag även några vaniljbullar där jag ersatte kanelen med vaniljsocker)

Till pensling:
1 ägg
Hackad mandel eller pärlsocker


1. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och ev. kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
4. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
5. Arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
7. Knåda degen smidigt på mjölat bakbord. Dela den i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
8. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ut ett lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Skär rullen i ca 10 delar och lägg dem med snittytan uppåt i pappersformar eller på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
9. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen i 250 C, 5-8 minuter.
10. Låt bullarna svalna en stund.




In English:

Last week I suddenly felt the urge to bake cinnamon buns. So I made a batch and put most of the buns in the freezer. They are great to have at home if you crave something sweet. I can't say I got any complaints here at home either..
In the photos you can see my new cake stand which I bought in Copenhagen for 36 danish crowns! What do you think?

Swedish Cinnamon buns
Makes about 40 buns

-150 g butter
-5 decilitres milk
-50 g fresh yeast
-1 decilitre sugar
-½ tsp salt
-2 tsp cardamom (optional)
-850 g (about 1.4 litres) all purpose flour

Filling:
-100 g butter, softened
-1 decilitre sugar
-2 tbsp cinnamon
(I made a double batch of filling, and I also made some vanilla buns by replacing the cinnamon with vanilla sugar)

For decoration
-1 egg, lightly beaten
-Pearl sugar or chopped almonds

1. Melt the butter in a saucepan, add the milk and heat until 37 degrees celsius.
2. Crumble the yeast into a large bowl. Pour the butter and milk mixture over the yeast and stir until the yeast is dissolved. Add flour, sugar, salt and cardamom (I prefer mine without the cardamom).
3. Work into a smooth dough, about 5 minutes with machine or 10 minutes by hand.
4. Cover bowl with a cloth and leave to rise for about 30 minutes.
5. Kneed the dough until shiny and elastic. Divide into 4. Roll out each part into a large rectangle.
6. Stir together the ingredients for the filling and spread on the dough. Roll each rectangle into a roll. Cut each roll into about 10 pieces and put in paper liners or on a baking sheet. Leave these to rise under a cloth for another 40 minutes.
7. Brush each bun with the egg and sprinkle with pearl sugar. Bake in the middle of the oven for about 5-8 minutes at 250 degrees C unitl buns are golden brown.
8. Let cool for a while.