November 19, 2010

Cardamom coffee macarons!

Något jag verkligen tycker om är kardemummakaffe. Därför tänkte jag att det också borde fungera bra i en macaron. Och det gjorde det. Det här är ett recept jag verkligen kan rekommendera, särskilt nu när det börjar närma sig jul! De här macaronsen är nog bland de godaste jag gjort, och jag vet att de kommer vara ännu godare imorgon när de har legat i kylen en stund! Vill man ha starkare smak av kardemumma kan man tillsätta 1/2-1 tsk malen kardemumma i smörkrämen.







Cardamom coffee macarons!
ca 25-30 st

•100 gram skållade och malda mandlar
•110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
•4-5 matskedar socker
•200 gram florsocker
•1 tsk kardemumma
•2 msk malet snabbkaffepulver

1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och snabbkaffepulvret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.

2. Vispa äggvitan med elvisp i en annan skål. När äggvitan börjar skumma, tillsätt sockret försiktigt, en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.

3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Vill du prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.

4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.

5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10-12 minuter. Låt svalna och ta försiktigt bort dem från bakplåtspappret.

6. Spritsa eller klicka ut fyllningen på kakorna och sätt ihop dem två och två. Förvara dem i en lufttät burk i kylskåp






Coffee Swiss Meringue Buttercream
Det här receptet passar även utmärkt till cupcakes, men gör då en dubbel sats.

•2 stora äggvitor
•90 gram socker
•110 gram rumstempererat smör
•1 tsk vaniljextrakt
•2 msk snabbkaffepulver + 1 msk vatten

1. Koka upp lite vatten och blanda 1 msk av det varma vattnet med 2 msk snabbkaffepulver. Låt svalna, gärna i kylskåp.
2. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet i kastrullen ska sjuda.
3. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen blir cirka 65 grader. Ta genast bort från värmen.
4. Vispa blandningen med elvisp eller med hjälp av en köksassistent tills blandningen är fluffig och vit, som en marängsmet. Vispa tills blandningen är sval, vilket kan ta upp till 10 minuter.
5. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3 minuter.
6. Tillsätt vaniljextrakt och kaffe och vispa ett par minuter tills frostingen är slät.



20 comments:

  1. Åhh det låter helt underbara tack för receptet = )

    ReplyDelete
  2. Jag gillar kaffe smak i macarons! det låter riktigt smarrigt och spännande tycker jag och jag vill gärna prova de hehe

    ReplyDelete
  3. Jag sitter här och bläddrar runt och imponeras av vilka oootroligt vackra bilder du tar på allt du gör! Imponerad!

    ReplyDelete
  4. Jättefina! Har länge gått och tänkt på att prova den frostingen, är mycket nyfiken på smaken...

    ReplyDelete
  5. Jag gilar också kardemumma så det här måste vara en hit. Jättefina bilder.

    ReplyDelete
  6. Hur sjutton lyckas du med dina macarons? Jag har gjort efter ditt recept säkert tio ggr och lyckats 1§ enda gång. Kan inte komma på vad jag gör för fel. :-(

    (Helena)

    ReplyDelete
  7. Tack så mycket för alla kommentarer!

    Åsa - Du kommer inte ångra dig, den är supergod! Kommer aldrig göra vanlig smörkräm igen :-)

    Helena - vad tråkigt! Jag har aldrig misslyckats med receptet, men det kanske kan ha något med att vi har olika ugnar att göra?! Det kan skilja otroligt mycket på ugnar ju.. men vad får du för resultat? Blir de platta, spricker, etc.?

    ReplyDelete
  8. Linda: Jag får varierande resultat. Ibland blir de platta, ibland blir de höga men spricker. De får vila en timme, frågan är om konsistensen är rätt. Det känns om om det är en hårfin skillnad på att röra för mycket och röra för lite. Låter du din mandel vila ett par dagar mellan malning och skållning?

    ReplyDelete
  9. Helena - Ja, gränsen kan vara hårfin faktiskt. Jag tycker att det här klippet http://www.youtube.com/watch?v=G4OkfhA0uK8 visar ungefär samma konsistens som jag försöker uppnå, samt hur man blandar för att verkligen få in mandelblandningen, kolla i mitten av klippet ungefär. En annan sak som jag har märkt den senaste tiden när det varit kallt i mitt kök är att macaronsen har behövt vila mer än en timme, och sist fick jag till och med använda fönen (!) för att de skulle stelna.. ytan ska bli riktigt fast. Hinner jag så skållar jag mandeln ett par dagar före för att låta den torka, annars brukar jag lägga dem i en ugnsfast form och sätta in dem en stund i ugnen på låg värme (typ 50-75 grader) för att de ska torka, rör om emellanåt. Har du elugn hemma? Hoppas du lyckas nästa gång!

    Emelie - dessa hade du gillat! Jag har några kvar i frysen :-)

    ReplyDelete
  10. Det låter som en alldeles underbart god kombination och fina är de också. Måste nog testa detta recept vid tillfälle.

    ReplyDelete
  11. Linda: Jag har varmluftsugn, men har inte varmluften pånär jag gör macarons. Ska kolla klippet, tack för tipset! /Helena

    ReplyDelete
  12. Beatifully styled blog. A pleasure to the eyes!

    ReplyDelete
  13. Hi Linda, I just discovered your blog. Love it! Can I please have an english translation of this cardamom coffee macarons recipe, please? Thanks!

    ReplyDelete
  14. love your blog, Linda, thanks for sharing this wonderful blog. Please posting an English version, I am a coffee lover, I wanna make this macaroon. Thanks;-)

    ReplyDelete
  15. Dansk: Bruger du varmluft når du bager macarons i ovnen?
    Engelsk: Do you use hot air when you're baking your macarons in the oven?

    You can answer in swedish if you'd like.

    ReplyDelete
  16. Just found your blog. Love it! Inspiring me with wedding ideas.
    Do you have this recipe in English? Would love to try it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You can use Google Translate and it works well. That's what I just did.

      Delete

Thank you so much for leaving a comment! :-)