January 31, 2010

Raspberry lemon cupcakes!

Som vanligt på min lediga dag blev det cupcakebakande, nämligen halloncupcakes med creamcheese och lemoncurdfrosting. Jag har sett många som har gjort "buketter" av cupcakes, alltså spritsat frostingen som en blomma och sedan satt ihop dem till en bukett. Jag var inte riktigt så avancerad, men kanske till nästa gång!



Klicka för större bild!



In English:
As usual I made cupcakes on my day off, this time raspberry cupcakes with a cream cheese and lemon curd frosting. I've seen a lot of people making "cupcake bouquets" by piping the frosting to make the cupcake look like a flower and putting them together to form a bouquet. I didn't make a bouquet this time though, but maybe next time!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

January 27, 2010

Lime macarons!

Jag hann med ännu ett macaronbak i helgen! Denna gången provade jag lime. Dessa blev fästmannens favorit, men jag föredrog helt klart de med kaffe och nutella! Receptet är det jag använt mig av förut fast jag har tillsatt rivet skal från två limefrukter i smeten. Jag dekorerade några med kokosflingor och några med rivet limeskal. Tänk på att "dekorera" dem strax efter att de är spritsade på bakplåtspappret, eftersom de bildar ett "skinn" efter en liten stund!





In English:
I had time for baking even more macarons this weekend! This time I tried lime macarons. These were my fiancés favourite, but I definitely preferred the ones with coffee and nutella. I used the same recipe again, and added the zest from two limes. I sprinkled coconut flakes on some and lime zest on some. Remember to "decorate" the macarons before they start forming a skin on the surface.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

January 25, 2010

Coffee and nutella macarons!

Jag har blivit lite smått besatt av macarons och tycker att de är riktigt roliga att baka. De blir som någon slags utmaning, man vet aldrig hur det kommer gå! Dessutom är möjligheterna många vad gäller smaker, och man vill ju testa många på så kort tid som möjligt.

Jag fick lust att prova något med kaffe, och tänkte att nutella och choklad kunde passa som fyllning. Jag använde mig av samma
recept som förut och tillsatte en tesked espressopulver i smeten. Eftersom min mixer har gått sönder har jag använt en mandelkvarn för att mala mandeln. Jag tycker dock inte att den maler mandeln tillräckligt fint, så det blir väl till att inhandla en ny mixer. Riktigt goda var de iallafall!



Klicka för större bild!


In English:

I've become quite obsessed with macarons and I enjoy making them so much! It's kind of like a challenge every time, you never know how they will turn out! There are also so many flavours to choose from, and I want to try as many as possible in as little time as possible.

I felt like making something with coffee flavour, and I thought that a filling with nutella and chocolate would be the perfect match. I used the same
recipe as last time and added 1 teaspoon espresso powder to the meringue. Since my mixer is broken I had to use an almond grinder which I think didn't grind the almonds fine enough. I guess I have to buy a new mixer. At least these macarons were very tasty!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

January 21, 2010

Orange and chocolate!

Efter ett litet bak- och blogguppehåll tyckte jag det var på tiden att göra cupcakes igen. Det fick bli chokladcupcakes med apelsinchokladfrosting. alltså en av mina favoritkombinationer. Jag känner dock att jag behöver lite inspiration vad gäller nya smaker, det känns som att jag alltid gör samma.
Vilka är dina favoritsmaker?




Cupcakes före dekoration. Klicka för större bild!




In English:
After a break from both baking and blogging, I thought it was about time I made some cupcakes. I made some chocolate cupcakes with orange chocolate frosting, a combination which i love! I do feel like I need some inspiration on new flavours though. Do you have any favourite flavour combinations?
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

January 10, 2010

Vanilla macarons!

Idag gav jag mig på mitt tredje och absolut inte sista försök att göra macarons. Dessa är jag verkligen nöjd med! Denna gången lät jag äggvitan stå framme i rumstemperatur under dagen (vissa recept kräver flera dagar!) och det blev faktiskt skillnad. Marängen blev högre och lite fastare i konsistensen. Det blev inga extravaganta smakkombinationer denna gången, men man ska inte underskatta det enkla!




Klicka för större bilder!



In English:

Today was my third and absolutely not last attempt at making macarons. I'm really pleased with how these turned out! This time I let the egg whites age during the day (some recipes require several days!) , which I think made quite a difference. The meringue rose a bit higher and got a little firmer. I didn't make any extravagant taste combinations, but simplicity is not to be underestimated!


Basic recipe for macarons
Ingredients:
-100 grams ground almonds
-100-110 grams egg whites (about 3 egg whites), aged 1 day at room temperature
-200 grams powdered sugar
-4-5 tablespoons sugar


1. In a small bowl, mix the powdered sugar together with the almonds. Blend well.
2. In a large bowl, whisk the egg whites with an electric mixer. After they start foaming, add the sugar one tablespoon at a time and continue whipping until it gets thick.
3. Fold the dry mix carefully and slowly into the meringue, use a spatula. Add food coloring if desired until fully mixed.
4. Fill your piping bag and pipe the macarons onto a baking sheet. Leave them to set for 30–60 minutes to form a skin.
5. Preheat the oven to 150° C. Bake for about 8-10 minutes. Let cool completely and then fill with desired filling!
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

January 7, 2010

Chocolate cupcakes!

Igår gjorde jag en liten beställning på cupcakes. Jag gjorde något utifrån de ingredienser jag hade hemma, så det blev chokladcupcakes med nutellafyllning och vit choklad ganache frosting. Smakade en själv och måste säga att de blev väldigt goda! Det är första gången jag lyckas göra ganache utan att den skär sig, jag tror jag brukar vispa den för hårt men nu var jag verkligen försiktig!





Receptet på cupcakes kommer (som vanligt) från Leila Lindholms "A Piece of Cake"

Chocolate cupcakes
Ingredienser
ca 12 st

-3 st ekologiska ägg
-2.5 dl strösocker
-1 tsk vaniljsocker
-50 g smör
-1 dl gräddfil
-2 msk kallt kaffe
-3.5 dl vetemjöl
-2 tsk bakpulver
-4 msk kakao av god kvalitet
-1 st nypa salt
-100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.



Vit choklad ganache frosting
Ingredienser
-200 g vit choklad
-3 dl grädde

1. Värm grädden i en kastrull, men låt den inte koka!
2. Hacka chokladen grovt och lägg i en skål.
3. Häll den varma grädden över chokladen och rör försiktigt tills chokladen smält.
4. Låt stå i kylskåp minst sex timmar.
5. Vispa (helst med elvisp) till önskad konsistens.


In English:

I had a small order on cupcakes yesterday. I used what I already had at home so I made chocolate cupcakes with nutella filling and white chocolate ganache frosting. I tasted one myself and I must say they were delicious! This is the first time I've succeeded doing ganache without ruining it. I think I usually whip to much but this time I was very careful.

The recipe is (as usual) from Leila Lindholms "A Piece of Cake"

Chocolate cupcakes
Ingredients
Makes about 12

-3 organic eggs
-2.5 deciliters sugar
-1 teaspoon vanilla sugar
-50 grams butter
-1 deciliter sour cream
-2 tablespoons cold coffee
-3.5 deciliters all-purpose flour
-2 teaspoons baking powder
-4 tablespoons cocoa
-1 pinch of salt
-100 grams dark high quality chocolate 70 %

1. Preheat oven to 175°C.
2. Cream the eggs, sugar and vanilla until light and fluffy.
3. Melt the butter, add sour cream and coffee and then mix with the egg mixture.
4. Mix flour, baking powder, cocoa and salt in another bowl and then carefully fold in to the other mixture.
5. Chop the chocolate coarsely and melt it in a double boiler.
6. Pour batter into baking cups placed in a muffin pan, about 2/3 full.
7. Bake in the middle of the oven for about 15 minutes. Let cool.


White chocolate ganache frosting
Ingredients
-200 grams white chocolate
-3 deciliters heavy whipping cream

1. Heat the cream in a sauce pan, but don't let it boil!
2. Chop the chocolate coarsely and place in a bowl.
3. Pour the hot cream over the chocolate and stir until the chocolate has melted.
4. Refridgerate for at least 6 hours.
5. Mix (preferably with an electric mixer) until it reaches desired consistency.

Share to Facebook Share to Twitter Pin This

January 5, 2010

Vaniljdrömmar!

Idag bakade jag något jag inte gjort på väldigt länge, nämligen vaniljdrömmar. Konsistensen blev dock inte som den brukar riktigt, antagligen för att detta receptet är utan olja som det annars brukar vara i. De blev lite segare, men ändå väldigt goda!


Klicka på bilden för att se den större!

Share to Facebook Share to Twitter Pin This