April 19, 2011

Pink rainbow cake!

Det känns inte som att Sverige är färgämnenas förlovade land precis. Jag kan också tycka att det är onödigt med färgämnen, men ibland kan en liten färgklick göra så otroligt mycket. Jag älskar att göra tårtor som innehåller en liten överraskning inuti, men som är väldigt enkla på utsidan. Det här är en sådan tårta. Jag har länge funderat på att göra just en regnbågstårta, men kände att jag nog ville hålla mig till en färg. Självklart blev det då rosa. Jag har ändå använt sparsamt med pastafärg, men tycker man inte om det kan man säkert byta ut endel av vätskan i receptet mot t.ex. hallonpuré eller färga vattnet med rödbeta. Eller så kan man behålla den helt naturell! Det går ju precis lika bra. Tårtan innehåller förövrigt hallonsylt, men jag kan tänka mig att lemon curd skulle passa perfekt med! Receptet på tårtbotten kommer från Sweetapolita.

Klicka på bilderna för att göra dem större!

Scroll down for recipe in English











In English:
I love making cakes that contain a little surprise on the inside, but are really simple on the outside. This is one of those cakes. I have long thought of making a rainbow cake because they are so stunning, but I wanted to use a cohesive color scheme. I didn't really use much coloring, but if you don't like the idea of coloring your cake, I'm sure you can switch some of the water for pureed berries or juice from beetroot. Or just keep it natural! It's all good.



Swiss meringue frosting
Makes enough to frost a 15 cm or 20 cm cake. Add 225 grams of butter to make Swiss meringue buttercream

•5 large egg whites
•200 grams sugar
•1 tsp vanilla extract

Put egg whites and sugar in a heat-proof bowl in a double boiler. The water in the saucepan should be simmering. Whisk with a hand whisk continously until the mixture reaches 65 degrees C. Remove from heat. Start whipping the egg whites with a stand or hand mixer until they become fluffy and white and the bowl is cool, this can take about 10 minutes.


Vanilla cake
Makes five 15 cm, or four 20 cm layers

This recipe is adapted from Sweetapolita.


•1/2 cup (113 grams) butter
•2 cups white sugar
•3 1/2 cups flour
•1 teaspoon salt
•3 teaspoons baking powder
•1 1/2 cups ice water
•1 teaspoon vanilla
•4 egg whites beaten stiff


Add sugar to the butter and beat until light. Sift dry ingredients and add alternately with ice water and flavourings, beating thoroughly after each addition. Fold in the beaten egg whites. Pour into greased layer pans and bake at 350 degrees F (175 degrees C) for about 30 minutes.
Share to Facebook Share to Twitter Pin This

50 comments:

  1. This looks so stunning... I see you found some inspiration from WhatKatieAte :) Love the style.. as always so fantastic :)

    Tc

    Roberta
    laroquette.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Thank you Roberta!
    Yes, good eye :-) What Katie Ate is a true inspiration for me. Her photos are stunning!

    Looking forward to seeing your next post!

    ReplyDelete
  3. Hi Linda! Your cake looks absolutely beautiful, and I like the fact that the gradient was so subtle, and it looks amazing when sliced!

    Am following your blog from now on to get inspiration from your lovely ideas and photography :)

    ReplyDelete
  4. Oj så vacker tårta igen! Jo, det kan ju vara knepigt ibland det där med färger. Men jag tycker att om man i övrigt använder rena och bra ingredienser så kan man nog använda färger också, de gör ju så mycket till själva tårtan. Och så ofta kanske man ändå inte äter tårta att de skulle skada?

    Dina bilder är alldeles fantastiska!

    ReplyDelete
  5. Fantastiskt tjusigt, love it!

    ReplyDelete
  6. Vilket mästeverk! Supersnyggt! Ibland måste man bara använda lite karamellfärg :)

    ReplyDelete
  7. Åh så fantastiskt fin! Som vanligt :) Nästa vecka ska jag göra ett försök att återskapa din fantastiska rosett-tårta till min lilla kompis Svea som fyller ett år - wish me luck :)

    /Jessica - På 6 kvadrat

    ReplyDelete
  8. Love love love! amazing cake, beautiful photos.

    ReplyDelete
  9. Superfin, älskar de rosa nyanserna!! Jag har också gjort en regnbågstårta i veckan, fast med massor av färger, och jag tycker nog att det är ok med färgerna eftersom det inte är så ofta man färgar tårtbottnarna. Ögat ska ju ha sitt också :)

    ReplyDelete
  10. Looks amazing!!! Really marvelous!!xx

    ReplyDelete
  11. Jättefin! Så snyggt med den mindre höga stilen. Var hittar du de små bakformarna?

    ReplyDelete
  12. That looks simply AMAZING!! I have to do something like this for Mothers day. Thank you for the inspiration!!! xoxo

    ReplyDelete
  13. Hello :) I'm a new follower of your blog...and can I say that I'm TOTALLY in love with it :) I am so inspired and am itching to start baking...as soon as midterms are over :) Anyways I had a quick question...how do you get that kind of design on your cakes? I tried with an icing knife, but I ultimately failed? Any tips or advice? :) Looking forward to more posts! :)

    ReplyDelete
  14. I recently found your blog and just love it. Your pictures and cakes are great... I am planning to make this cake for mother's day soon.. Will be back to post how it turned out.

    http://turtlecraftygirl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Underbart som vanligt, tjejen! Du är så himla begåvad.

    Vart är det stiliga tårtfatet ifrån?

    Varma kramar.

    ReplyDelete
  16. Tack så mycket för alla fina kommentarer!

    Astrid - De är köpta på kakburken.se. Märket är Wilton!

    Where Eunie is - Thank you so much! I used whatever I'm holding in my hand in the pictures. Is that an icing knife? :-) Otherwise try using the back of a small spoon and make sure to put on a thich layer of frosting!

    Tania- Thanks! I'm very excited to see some pictures! :-)

    mary - Tack söta du! Tårtfatet kommer från en sån där billighetsaffär i centrala Malmö.. kommer inte ihåg vad den heter dock! Något med "buy" tror jag :-) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Använde du en och samma rosa färg eller är det olika? Vad var det för färger i så fall? x)

      Delete
  17. It's beyond beautiful! I love your blog, such amazing posts!

    xo Mary Jo

    ReplyDelete
  18. Du gör riktigt fina tårtor! Roligt att få ta del av. :)
    Kram

    ReplyDelete
  19. Mary Jo - Thank you so much!

    Jasmine - Tack så mycket :-) Kram

    ReplyDelete
  20. Love it! One of mine 2011 New Year's Resolution was to bake a cake a month, I think this one will become my May cake! Thank you!!

    ReplyDelete
  21. Jeg ble så inspirert av denne kaken at jeg måtte lage en egen versjon. Ikke langt når så fin som din, men utrolig gøy å lage. Takk for at du deler med oss! Her er ihvertfall mitt resultatom du vil se: http://goodcupcakesgood.blogspot.com/2011/05/en-ny-start-bedre-sent-enn-aldri.html

    ReplyDelete
  22. Vilken vacker tårta och vilken underbar blogg! Love it!
    Mina på www.minipiccolini.com

    ReplyDelete
  23. Hej och tusen tack öfr en helt fantastisk och underbar blogg! Har suttit nu i en veckas tid (sedan jag hittade dig) varje kväll och läst och kollat på dina recept och vackra verk! Du inspirerar mig och jag lyckas äntligen med mina Macarons!! Ganska bra iaf:)) Tack än en gång, du ger mig en hel utbildning med din UNDERBARA blogg!! Jag lånade en av dina bilder på Rainbow tårtan och la ut på min facebook, skrev på kortet att bilden är lånad från www.callmecupcake.se ... Bakar ju själv en sån ikväll, som inte blir lika bra som din visserligen men jag gör mitt bästa! Hoppas det var okej att jag lånade bilden (skrev med din adress för att inte det skulle bli som bild-stöld).. Hör av dig annars så plockar jag bort den! Mvh Hannah

    ReplyDelete
  24. Hej! I used your cake idea to bake a very similar one (different recipe for the dough and frosting, but same concept, even same decoration on top) and it roooooocked! It looks amazingly great! Tack sa mycket!
    Ha en bra dag!

    ReplyDelete
  25. Oj så fin! Ja tror ja ska försöka göra en till en födelsedags fest fast ja int är så talented i köket ^_^

    ReplyDelete
  26. Wow, this cake looks amazing, think I´m going to try this for my princess birthday this comming friday. But may I ask what "ice water" is? cold water or something special?
    Thanks!

    ReplyDelete
  27. LOVE your cake! I however used berries for coloring and well it didn't turn out (pasted link to see the fail). haha. I'm off to buy food coloring!
    http://thecraftingfiend.blogspot.com/2011/08/do-you-want-to-laugh.html

    ReplyDelete
  28. I love your blog and your cakes and cupcakes, I'm starting to make my own and publish them in a blog I've started veeery recently and still has to grow so. I'm curious about your cakes, how do you get them so flat and even on the top? Mines jet much more rounded on the top, more mushroom kind of shape and I'd like them to be more like yours. Is it because of the kind of oven, or Is it a secret way you have?
    Best regards
    Silvia
    Cupcakesbysilvia.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. ...alltså dina bilder är ju fan MAGISKA! Sitter och läser alla inlägg och det vattnas i munnen och jag älskar bilderna! You rock!

    ReplyDelete
  30. Hello! I featured your cake in my ombre cake roundup today!

    http://blog.shopdirtylaundry.com/posts/2012/3/6/106-too-cute-tuesday.html

    ENJOY :)

    ReplyDelete
  31. Jag älskar idén med den rosa regnbågstårtan, så fin verkligen! :)

    Jag har tänkt göra en likadan till mina småsyskons födelsedagskalas men jag har några frågor. Vad tror du är bästa frostingen, jag har tänkt fylla tårtan med jordgubbsmousse och lemoncurd och vill inte att den ska bli för söt. Är marängfrostingen väldigt söt eller passar den bra till tror du? Annars tänkte jag kanske använda mig av vanlig grädde men det kankse är svårt att spackla fint? Eller har du något annat tips på någon bra frosting?

    Tack så jättemycket för en helt underbart bra och otroligt inspirerande blogg! :)

    ReplyDelete
  32. Wow I am was thinking about doing a pink gradient cake with meringue frosting for my daughters bday (allergic to dairy) and magically I find yours on pinterest! Looks amazing

    ReplyDelete
  33. Hello!
    I featured this recipe of yours my blog. I hope you don’t mind and if you don’t want your cake being featured just let me know
    You have really lovely blog with really lovely cakes and cupcakes!

    You can find the diy post where this cake is also featured here: http://featherandflock.blogspot.com/2012/05/meil-on-bileet-kaikki-sileeks.html

    ReplyDelete
  34. Hello,
    This cake is just amazing!!! I have never seen one as perfect and nice and girly... Plus your photos are amazing.
    I featured your cake in a post on my blog (with a link towards your blog of course). If you want me to take it off, just, let me know.
    Thanks for this gourmet picture.
    AnneSO

    ReplyDelete
  35. this looks absolutely amazing! i am in love with everything about this cake! i've always thought rainbow cakes were cute, but never wanted to try making until seeing this :)

    ReplyDelete
  36. hej! Du gör helt fantastiska tårtor, och jag tänkte fråga dig vad du tror om att göra en sådan här tårta med olika nyanser av rosa på bottnarna, men fylla den med dumlefluff? Och sedan spackla och spritsa med vit chokladfluff? Tror du på dom smakerna? Tacksam för svar! :) /Maria

    ReplyDelete
  37. men så syntes inte länken : http://mariasbakgladje.blogg.se

    /Maria :)

    ReplyDelete
  38. I made this for a friend's birthday. It was so grand.

    ReplyDelete
  39. Hi. i'm ada from Malaysia. I love your bakings. they look delish and lavish

    ReplyDelete
  40. Hej!

    Är det någon som gjort denna tårta ifrån bokreceptet? Jag tycker att det blir för mycket mjöl i bottnarna och även att det saknas fyllning mellan bottnarna om man gör som det står i boken. Någon som provat att fylla med något annat? eller haft någon annan frosting runtom?

    Lisa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Lisa! Det här receptet är lite annorlunda mot det i boken. Jag var inte helt nöjd med detta då bottnarna blev VÄLDIGT kompakta. Nog för att de i boken är kompakta men detta tog priset. Och du har rätt i att det är mycket mjöl i men det ska vara så. Receptet är inspirerat av amerikanska tårtor och ja, de är helt enkelt inte lika fluffiga och luftiga som svenska recept (oftast). En till anledning till att bottnarna är så kompakta är för att få fram de olika färgerna, det blir helt enkelt inte lika snyggt (ja, här gick utseendet lite före) med smuliga bottnar :-)
      Du kan fylla med t.ex. hallonsylt, eller cream cheesefrosting eller grädde som du även kan använda utanpå! Ha det fint!

      Delete
  41. Hello Lisa,
    Your cake looks amazing! I want to make one for my daughters party on Saturday, so I did a trial run last night to work out how much colouring I need to add for each layer. My practice run turned out really doughy and heavy... do you have any tips to avoid this? At what stage did you add the colouring (before or after folding through the egg)?
    Your help would be much appreciated!
    Thanks,
    Emma

    ReplyDelete
  42. Hello,
    This cake looks amazing. Can you give any idea as to how much colouring to use? When did you add the colouring?
    Thanks

    ReplyDelete
  43. Hello,Linda. Today,I gat your book! I'm so happy to read it. I love all of your cakes. Thanks from Japan.

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment!