March 31, 2012

Mango icecream

Förra helgen hade jag helt plötsligt fyra stora mogna mangofrukter (för det är väl så man säger i plural?) hemma. Jag älskar mango, men vet aldrig riktigt vad jag ska göra med dem. Oftast äter jag dem precis som de är, men att äta fyra mangofrukter känns inte helt ok. Så jag åt två (inte på samma gång) och bestämde mig för att göra glass av de andra två.
Eftersom jag är väldigt svag för glass funderar jag faktiskt på att skaffa en glassmaskin. Någon som har bra tips? Vilken är bäst?


Mangoglass
3 stora äggulor
1 1/2 dl / 120 gram socker
3,5 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
350 gram mangopuré (ungefär 2 färska mangofrukter)

Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Häll grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Värm försiktigt tills blandningen når kokpunkten. Häll en skvätt över äggulorna och rör för att värma blandningen något. Häll över resterande gräddblandning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Värm tills smeten tjocknat något. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Häll upp smeten i en ren skål, blanda i mangopuré, täck med plastfolie och ställ in i kylen tills smeten är kall.
Ta ut glassen ur kylen och rör ordentligt. Har du ingen glassmaskin, ställ in skålen i frysen och rör ungefär var 20:e minut tills glassen stelnar.
Ta ut glassen i rumstemperatur en stund före servering.




In English:
Last weekend I found myself having four large, ripe mangoes at home. I love mangoes, but I'm never really sure what to do with them. I usually end up eating them the way they are, which is fine, but eating four mangoes just like that is out of the question. So I ate two (not at once), and decided to use the other two to make icecream.

By the way, I'm seriously considering buying an icecream maker. Does anyone know which one to get?











42 comments:

  1. Beautiful as always! Love your styling!

    Cheers,
    Susanne

    ReplyDelete
  2. I have the Cuisinart 2L in stainless steel finish. Beautiful and fabulous. Quite loud while it's churning, but I think they might all be. It only goes for 20-25 mins so it doesn't bother me much. I did some research online before I bought it and I didn't come across any negatives. Funnily enough, I just used it today for vanilla ice cream! Mine tastes very slightly eggy, so I'll try your recipe next time. Your proportions are a little different. x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for the advice! That's actually the one I was looking at! I hate it when icecream tastes eggy.. this recipe will not let you down I hope :-)

      Delete
  3. I always want to make all of your recipes!!! This looks delicious!

    ReplyDelete
  4. I live in a Studio so I needed one that is compact. This one worked out well
    http://www.amazon.com/Cuisinart-ICE-21-Frozen-Yogurt-Ice-Sorbet/dp/B003KYSLMW/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1333208508&sr=8-1

    ReplyDelete
  5. i can't wait for ice cream weather! this looks fabulous.

    ReplyDelete
  6. I am so happy that you posted this....mango is one of my favorites and I can not wait to try this!
    Everything that you photograph looks amazing!!!!!

    ReplyDelete
  7. Your photos are really beautiful.
    I'm enjoying looking at your blog.

    ReplyDelete
  8. I've got the 2L Cusiniart one as well, and I can agree that's it's loud. But it's only on for 20 or so minutes so no biggie..

    ReplyDelete
  9. Lovely! I love the peachy hue. Thanks for sharing the recipe!

    ReplyDelete
  10. Your photography makes every post such a visual (aside from a flavorful) delight!

    ReplyDelete
  11. I love your photography! Everything look so great and delicious, yummi ! :)

    ReplyDelete
  12. Mango ice cream! Perfect for my little one. Something more healthy for her!

    ReplyDelete
  13. Hej! Jag tycker att din blogg är jätterolig att läsa, därför har jag skrivit det på min blogg! Kika gärna in på min blogg nån gång!

    ReplyDelete
  14. Oooo I love mangoes too but have never thought of what to make with them either, I always eat them whole before I can decide on what to make. But this looks great! Must make a mental note to make it next time. I've used the Cusinart 1.5L ice cream machine and it works a treat. I hope that helps!

    ReplyDelete
  15. Looks delicious! Great Photos.


    Jody

    ReplyDelete
  16. Love my Cuisinart! Some good advice that I found by reading user reviews on Amazon is that if you get the one without a plug/cover on top be sure to cover the hole on top with a kitchen towel. If you don't you may be very disappointed with the loose consistency, by using the towel you should get a good soft serve that you can eat right away or soon after with minimal freezing. Enjoy!!

    ReplyDelete
  17. Beth (Anonym above)April 20, 2012 at 2:13 AM

    And I have found that it helps to stop the machine half way through and scrape down the sides.

    ReplyDelete
  18. Jag tycker att försöka det på min födelsedag i maj. :-)Gillar fotoer också förstås! Tack så mycket!

    ReplyDelete
  19. Can I make this without using eggs? If yes, tell me how :)

    ReplyDelete
  20. jag är kär i din blogg! kommer absolut komma hit ofta!

    ReplyDelete
  21. I adore your blog..Awesome recipe photos..

    ReplyDelete
  22. Har precis hittat hit och förstår inte varför jag inte gjort det tidigare!?! Fantastiskt vackra bilder och din blogg inspirerar mig verkligen även om min grej är glass på getmjölk! :) Min maskin är en Musso 4080, en med kompressor som jag är jättenöjd med även om den kostade en slant. Hade en med frysblock tidigare men jag vill göra MASSOR av glass, flera efter varandra och då är det bara kompressor som gäller. Kommer absolut att kika in här ofta nu när jag hittat dig. :)

    ReplyDelete
  23. This looks so delish. thanks for sharing
    mingz eclectic creations

    ReplyDelete
  24. Oh, I can't wait to try this! I linked to your post here, hope that's okay:

    http://samsterstyle.blogspot.ca/2013/06/yum-ice-cream.html

    ReplyDelete
  25. Thanks for sharing such a yummy post regarding mangoes. Unfortunately many people in the

    Pakistan do not afford to have them.
    Mango exporter pakistan
    Mango producer in Pakistan

    ReplyDelete
  26. I have the delonghi gelato maker. Not to loud :) works great

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)