May 15, 2012

Strawberry rhubarb pie

Rabarber är en av de få frukter/grönsaker (ja, vad är det egentligen?) som får mig att tänka på min barndom. Jag vill minnas att nästan alla i grannskapet hade rabarber i grönsakslandet. Ingen verkade veta vad tusan de skulle göra med dem, så man man fick gå och plocka lite som man ville. Oftast åt man dem precis som de var, men allra helst doppade man stjälken i en påse med socker så att de blev helt täckta med socker. Ju mer socker desto bättre var antagligen mitt motto på den tiden. Hade jag fått äta det direkt ur påsen hade jag garanterat gjort det. Så är det iallafall inte längre.
Jag har helt ärligt inte ätit rabarber på flera år. Varför har jag faktiskt ingen aning om eftersom jag tycker det är så himla gott, särskilt tillsammans med jordgubbar!

Nu till receptet.. degen till pajskalet räcker antagligen till två små pajer om man kavlar den riktigt tunt, men eftersom jag älskar pajskal (och för att jag bara har en form) så blev det bara en. Du får gärna prova att göra två, men glöm då inte att dubbla mängden fyllning! Pajen blev en aning.. hmm.. blöt också, men antagligen för att jag inte orkade vänta tills den var helt sval. Det spelade dock ingen roll eftersom den var så himla god tillsammans med en skopa vaniljglass.
Recept följer efter bilderna!



In English:
Rhubarb is one of those fruits/vegetables (or whatever it is) that brings back childhood memories. Growing up, I remember everyone had rhubarb in their garden (or at least it seemed that way to me). No one really used them for anything, so kids in the neighborhood were invited to harvest. We usually enjoyed the stalks as they were, but sometimes they were so sour we had to dip them in a bag of sugar, completely covering them with sugar. The more sugar the better was probably my motto back then. It's not anymore. Anyway, I haven't eaten rhubarb in years. Why that is puzzles me. I love this stuff, especially paired with strawberries.

About this recipe.. the dough for the crust would probably be enough for two pies, but as I love pie crust (and I only have one small springform) I only made one. But you can make two if you want to. Remember to double the amount of filling if you do!
And it did turn out a little wet, but probably because I couldn't keep my hands off it long enough to let it cool. That didn't matter to me though as it tasted soo good together with some vanilla ice cream.



Jordgubb- & rabarberpaj
1 liten paj, cirka 12 cm i diameter
Pajskal:
2 1/2 dl mjöl
En nypa salt
75 gram kallt smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
250 gram blandade jordgubbar och rabarber,
hackade i mindre bitar
3 msk socker
1 msk citronjuice
Skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse

1 äggula
1 msk mjölk
2 tsk farin/muscovadosocker


1. Blanda mjöl och salt i en skål. Skär smöret i mindre bitar och nyp sedan ihop det med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta degen så att den precis går ihop. Knåda inte för mycket! Lägg degen i plastfolie och låt vila en timme eller mer i kylen.
2. Värm ugnen till 200 C. Ta ut degen ur kylskåpet och låt den ligga i rumstemperatur i några minuter innan du kavlar ut den till cirka 4-5 mm tjocklek (spara en bit till ovansidan!). Lägg den utkavlade degen i springformen. Ställ in formen i kylen medan du förbereder fyllningen.
3. Blanda hackade jordgubbar, rabarber, socker, citronjuice och -skal samt majsstärkelse i en skål. Häll fyllningen i det kalla pajskalet. Kavla ut resterande deg och skär ut tunna remsor som du sedan lägger i ett korgmönster ovanpå fyllningen. Vispa äggulan lätt tillsammans med mjölken och pensla sedan pajen med äggblandningen. Strössla lite farinsocker ovanpå.
4. Grädda i mitten av ugnen i 45-50 minuter. Låt svalna och servera sedan tillsammans med vaniljglass eller vispad grädde.

41 comments:

  1. your Strawberry rhubarb pie is perfect... so delicious!!!

    ReplyDelete
  2. Ser otroligt gott ut! Och Grattis till Lantliv Mat och Vin's repotage och Nyhetsmorgon (skall jag säga etc etc ? :) Super bra!

    ReplyDelete
  3. Snyggt! Rabarber är faktiskt himla gött. Jag brukar steka dem med smör, socker och vanilj och ha som fyllning i cupcakes. Blir sjukt gött det med.

    ReplyDelete
  4. I will have to try this one,looks amazing!!!

    ReplyDelete
  5. Gorgeous photos! I also love strawberries and rhubarb together, and am planning to make something very similar to this soon. I feel like I can almost taste it, looking at your photos! And can I ask - what is the dark surface you used? Is it metal, or stone? It's beautiful in contrast with the red strawberries. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Willow! Thank you!
      I'm not sure what it is actually.. it's almost a mix of stone and metal. The surface looks like metal at least, and it is heavy as... well, a stone :-)

      Delete
  6. Dude, this looks awesome! Can't wait to try this out myself... Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  7. BEAUTIFUL images! I remember the first time I had rubarb pie was in Ireland on the Dingle penninsula. It was wonderful and this looks so good!

    ReplyDelete
  8. Ja, rabarber hör till barndomen, så gott i pajer! Och min mamma kokade ofta en kräm på rabarber och jordgubbar, så gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst gör det?!
      Mums, låter gott!

      Delete
  9. Your pie looks delicious. And rhubarb really is divine paired with strawberries. Nothing beats a rhubarb & strawberry crumble, still warm, with a scoop of good vanilla ice-cream...

    ReplyDelete
  10. Du får det alltid att se Helt Fantastiskt ut. Jag skriver den omedelbart på min "to bake"-list!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra att ha en såndäringa lista... :-)

      Delete
  11. Nice recipe!

    Is your springform pan a 9-inch one?

    ReplyDelete
  12. Oh yes! this pie looks delicious!!!

    ReplyDelete
  13. Pretty sure it looks like the perfect pie, with its pretty crust and its yummy gooey middle.

    ReplyDelete
  14. Oops, my bad, I just saw it's for a 12-centimeter pan :)

    ReplyDelete
  15. I am featuring this post in today's Friday Food Fetish roundup (with a link-back and attribution), but please let me know if you have any objections. It's a pleasure to be following your creations…

    ReplyDelete
  16. Tack för all inspiration!
    Fantastiska bilder!
    Må gott!

    ReplyDelete
  17. A pleasure like always! I absolutely adore the first picture with the words in the middle! Wonderful! Susanne

    ReplyDelete
  18. Så otroligt vackra bilder! Vad gott det ser ut ♥

    ReplyDelete
  19. Ju mer socker desto bättre än fortfarande mitt motto! ;-)
    Underbara blogg! Heja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, härligt att höra ändå!
      Tack!

      Delete
  20. Fy vad gott! Måste testas!
    http://minipiccolini.com/2012/05/its-friday-14/

    ReplyDelete
  21. Pretty as a picture! Just discovered your blog, great work :)

    ReplyDelete
  22. Love your photos and recipes!! :)

    ReplyDelete
  23. Hej!

    Fick din nya bok morsdags present!!!!
    Sååå fin och precis i min smak,så här
    ska bakas tårtor vill jag lova.....
    Läste dessutom en artilkel om dig i AB
    i lördags om hur du fixar och styr hemma.
    Hur sambon och arbetskamraterna är första
    provsmakare och dom största på hejarna.
    Blev lite full i skratt för det är precis likadant här.
    Och kunde inte låta bli att le när jag ser
    att vi dessutom har samma arbetsgivare =)

    Det är tydligen något med H&H och bakning.

    Många kramar till dig
    och tack för all inspiration.

    Kram Thess

    P.S Länkade till dig hoppas det är ok =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Thess! Nämen, vilket sammanträffande! Vad kul!
      Jag jobbar på kosmetiken, vart är du?
      Och det är verkligen som du säger, att de är de största påhejarna.
      Jag har underbara arbetskamrater!

      Stor kram,
      Linda

      PS. Självklart är det mer än ok!

      Delete
  24. Oj så gott, den pajen måste jag verkligen testa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt gott med rabarber och jordgubbar faktiskt!

      Delete
  25. Såå kul blogg!!! hittade din blogg i helgen och vill baka typ alla cupcakes :) har redan gett mig på dom med björnbär i :D

    ReplyDelete
  26. beautiful pictures, love your blog!

    ReplyDelete
  27. Rabarberpaj är ju så himla gott, särskilt tillsammans med jordgubbar :) Kram

    ReplyDelete
  28. Hi Linda ! I found your Blog today and I'm really impressed :-)
    Nice cake decoration , i love the small one and really cool photo's
    I would be delighted if you visit my new startet blog to see if I'm able to learn your style ;-)
    greetings from austria
    Claudia (a mother of Linda :-) , 2 other kids)

    ReplyDelete
  29. I had a terrible experience with strawberry rhubarb pie when I was very little but this looks good enough to try again! I think I'll make it soon!

    Nea

    http://hungryhungryhighness.blogspot.com/

    ReplyDelete

Thank you so much for leaving a comment! :-)