March 31, 2012

Mango icecream

Förra helgen hade jag helt plötsligt fyra stora mogna mangofrukter (för det är väl så man säger i plural?) hemma. Jag älskar mango, men vet aldrig riktigt vad jag ska göra med dem. Oftast äter jag dem precis som de är, men att äta fyra mangofrukter känns inte helt ok. Så jag åt två (inte på samma gång) och bestämde mig för att göra glass av de andra två.
Eftersom jag är väldigt svag för glass funderar jag faktiskt på att skaffa en glassmaskin. Någon som har bra tips? Vilken är bäst?


Mangoglass
3 stora äggulor
1 1/2 dl / 120 gram socker
3,5 dl grädde
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
350 gram mangopuré (ungefär 2 färska mangofrukter)

Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Häll grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Värm försiktigt tills blandningen når kokpunkten. Häll en skvätt över äggulorna och rör för att värma blandningen något. Häll över resterande gräddblandning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Värm tills smeten tjocknat något. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Häll upp smeten i en ren skål, blanda i mangopuré, täck med plastfolie och ställ in i kylen tills smeten är kall.
Ta ut glassen ur kylen och rör ordentligt. Har du ingen glassmaskin, ställ in skålen i frysen och rör ungefär var 20:e minut tills glassen stelnar.
Ta ut glassen i rumstemperatur en stund före servering.




In English:
Last weekend I found myself having four large, ripe mangoes at home. I love mangoes, but I'm never really sure what to do with them. I usually end up eating them the way they are, which is fine, but eating four mangoes just like that is out of the question. So I ate two (not at once), and decided to use the other two to make icecream.

By the way, I'm seriously considering buying an icecream maker. Does anyone know which one to get?











March 21, 2012

Perfect espresso chocolate cupcakes

Häromdagen insåg jag till min stora förfäran att min blogg saknar något grundläggande för en bakblogg. Nämligen det perfekta chokladcupcakereceptet. Jag menar, hur tusan ska jag kunna leva upp till mitt bloggnamn utan perfekta chokladcupcakes?! Det går ju inte.
Men nu, nu kan jag leva upp till mitt namn.
Vet ni vad mer jag insåg? Jag har inte visat en bild på mig själv på bloggen på 1 1/2 år, så då är det nog dags igen. Inte för att den här bloggen handlar om mig (fast kanske lite ändå, det är ju trots allt oundvikligt). Jag håller åtminstone i cupcakes på bilden. Då är det väl ok, eller?

Glöm inte att ta fram cupcakesen i rumstemperatur en bra stund före servering!
Recept på svenska följer efter bilderna!



In English:
The other day, to my horror, I suddenly realized my blog lacked something fundamental. The perfect chocolate cupcake. I mean seriously, how can I live up to my blog name when after 2 1/2 years of blogging I haven't posted the perfect chocolate cupcake recipe?! Not ok!
At last I can live up to my name.
These are truly perfect and chocolatey.

And you know what I just realized? I haven't posted a picture of myself on the blog in a year and a half, so I think it is about time. Not that this blog is about me (well, maybe a little). I needed something to send to magazines and such. At least I'm holding cupcakes in my hand. That makes it ok, right?

To me, espresso and chocolate is complete and utter perfection.











Choklad- och espressocupcakes
12 st
75 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl socker
1 stort ägg
1 dl starkt nybryggt kaffe
1 1/2 dl filmjölk (kan ersättas med mjölk)


Värm ugnen till 175 C. Sätt 12 st muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret, tillsätt vaniljpulver och låt det svalna. Sikta ned mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och socker i en stor skål. Vispa ägget lätt tillsammans med filmjölken i en liten skål. Blanda kaffet med smöret. Häll i alla flytande ingredienser i skålen med de torra och vispa till en slät smet. Fördela jämnt mellan muffinsformarna, men fyll dem inte mer än 2/3 fulla. Grädda 17-20 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna på galler.


Espresso & chokladfrosting
200 gram mörk choklad (70%)
300 gram rumsvarmt smör
3 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl kakao
2 msk stark espresso (kaffe går också bra)
1/2 tsk vaniljpulver

Smält chokladen i vattenbad och låt sedan svalna. Vispa smöret vitt och fluffigt. Blanda i florsocker och kakao och vispa tills frostingen är klumpfri. Häll i den smälta avsvalnade chokladen och vispa till en slät kräm. Tillsätt vaniljpulver och espresso och vispa ordentligt till frostingen är jämn och fluffig.

March 17, 2012

Guinness chocolate cake

Glad St. Patrick's day, eller vad man nu säger på svenska! Jag brukar egentligen inte fira den här dagen speciellt mycket, men jag tar självklart varje tillfälle jag får att baka något speciellt.
Den här tårtan är helt underbar. Perfekt konsistens.

Hursomhelst så är det här inlägget lite ihopstressat så ni får ursäkta att jag inte lägger upp det svenska receptet. Det kommer snart!
Först gjorde jag en whipped cream cheesefrosting men den blev helt flytande, så i all hast slängde jag alltihop i vasken.. ja, jag brukar göra så ibland. Så jag vispade lite grädde istället och det fungerade alldeles utmärkt det med.

Inspirationen kommer från underbara What Katie Ate!


In English:
Happy St. Patrick's day!
This is not a day I usually celebrate, but hey, I don't discriminate- I take every chance I get to bake something.
This cake is divine. Perfect texture.

This post was made in quite a hurry, but I felt like I had to get this up today before going to work. Although I strongly advice you to make this cake any other day of the year too. I made a whipped cream cheese frosting but it kind of turned into liquid, so I threw it all out and whipped some cream instead.

What inspired me to make this cake was of course the lovely Katie from What Katie Ate.





March 4, 2012

Berry cheesecake icecream

Jag skulle vilja påstå att glass är precis lika gott året om (ok, kanske liite godare när det är varmt ute). Och ärligt talat så känns det nästan som sommar just nu (tyvärr inte temperaturmässigt dock). Jag längtar till våren (min bok!) och sommaren och allt som hör därtill. Trots att sommaren är ganska långt bort så kan det ju inte skada att göra lite glass för att få den att kännas lite mindre avlägsen, eller hur?!

Den här glassen kallar jag "cheesecakeglass" på grund av tillägget av cream cheese i receptet. Jag skulle inte påstå att den smakar cheesecake direkt, men cream cheesen tillför definitivt det där lilla extra. Använd de bär du tycker om, frysta eller färska!


Cheesecakeglass med bär
3 stora äggulor
2 dl socker
350 ml grädde
200 ml mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
350 gram bär (jag använde blåbär och jordgubbar)
125 gram cream cheese

Vispa äggulor och socker vitt och fluffigt. Häll grädde, mjölk och vanilj i en kastrull. Värm försiktigt tills blandningen når kokpunkten. Häll en skvätt över äggulorna och rör för att värma blandningen något. Häll över resterande gräddblandning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Värm tills smeten tjocknat något. Tillsätt mosade eller pureade bär. Ta bort kastrullen från värmen och rör i cream cheese. Låt svalna. Häll upp smeten i en ren skål, täck med plastfolie och ställ in i kylen tills smeten är kall.
Ta ut glassen ur kylen och rör ordentligt. Har du ingen glassmaskin, ställ in skålen i frysen och rör ungefär var 20:e minut tills glassen stelnar.
Ta ut glassen i rumstemperatur en stund före servering.




In English:
I do love my ice cream all year round, even when it's freezing outside. But seriously, the weather right now is so lovely that it almost feels like spring (not temperature-wise though). I just can't wait for spring (my book!!) and summer to arrive. Even though summer is quite far away right now, it doesn't hurt to make some berry ice cream to make it feel a little less distant, right?!

I call it cheesecake ice cream because of the addition of cream cheese. It doesn't really taste like cheesecake but it does add a little extra something. Feel free to use whichever berries you want, frozen or fresh!