August 27, 2012

Raspberry Cheesecake Brownie

Det verkar som aom jag har bloggat en gång i månaden den senaste tiden. Något jag såklart inte är glad över. Jag har så många recept och idéer som jag skulle vilja dela med mig av, men det kommer alltid upp något som man måste ta tag i först. Ni vet, såna där tråkiga saker som man helst skjuter upp. Ni undrar säkert vad jag egentligen sysslar med hela dagarna eftersom jag knappt har tid att blogga, och det lär ni nog få veta så småningom!

Igår gick jag upp extra tidigt för att kunna baka den här kakan. Jag öppnade kylen, ett ägg kvar. Tusan. Jag åkte till affären och köpte ägg. Kom hem och började blanda ihop ingredienserna. Bara 1 dl kakao kvar och jag ville använda 2 dl. Affären ligger lite för långt bort för att åka tillbaka och köpa kakao (njaaa, egentligen inte, jag orkade helt enkelt inte) så jag använde 1 dl mjölkpulver som jag hade i skafferiet istället. Det gick alldeles utmärkt! Dock är väl chansen att man har kakao hemma relativt mycket större än att man har mjölkpulver, så då går det precis lika bra att använda 2 dl kakao.

In English:
Seems like I've been blogging once a month lately. That is not something I am very happy about. I have so many ideas that I want to share with you, but you know, time is limited (it's not really though, 24 hours each and every day surprisingly enough). But I can feel that there is a change coming this fall and hopefully I will be able to blog more regularly. I bet you guys are wondering what the heck I am doing that is taking so much time, but you'll see soon enough.

I started my morning early yesterday as I was planning to bake this cheesecake brownie. I opened the fridge. One egg left. Darn. I went to the store, bought some eggs, got home and started mixing all ingredients together. Only 1 dl cocoa powder left and I needed 2 dl. I did NOT want to go back just for some cocoa powder. Instead I used malted milk. Feel free to use whichever you like! 2 dl cocoa powder or 1 dl maleed milk and 1 dl cocoa powder that is.







Cheesecake layer adapted from Bakers Royale.

Brownie med cheesecake och hallon

Browniebotten
225 g smör
4 stora ägg
4 dl socker
1,5 dl mjöl
1/4 tsk salt
1 dl kakao
1 dl mjölkpulver (kan ersättas med 1 dl kakao för starkare chokladsmak)
 2 tsp vanilla extract

Cheesecakelager
225 g cream cheese
1/2 dl socker
1 stort ägg
3 msk mjöl

100 g färska hallon  

Brownie
Värm ugnen till 175C. Smörj en 23x33 cm ugnsform.Smält smöret och låt det svalna något. Vispa socker och ägg ljust och fluffigt, cirka 4-5 minuter. I en annan skål, blanda mjöl, salt, kakao och mjölkpulver. Tillsätt smöret till ägg blandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt de torra ingredienserna samt vaniljextrakt och vispa tills smeten precis går ihop.

Cheesecakelager
Vispa allt till en slät smet.

Sätta ihop kakan
Häll 3/4 av browniesmeten i den förberedda ugnsformen. Häll cheesecakelagret över browniesmeten. Ringla resterande browniesmet ovanpå och använd sedan en gaffel eller en sked att dra igenom smeten för en "swirlad" effekt. Lägg ut hallon ovanpå smeten. Grädda 45 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr ut kakan. Låt svalna helt innan du skär upp kakan.

August 10, 2012

A summer cake


Idag tänkte jag dela med mig av ett riktigt enkelt och helt underbart recept. Jag gick inte in med sådär överdrivet höga förväntningar, men jag har sagt det förut och säger det igen - ibland är det enkla det allra bästa.
Jag hade en hel skål med överblivna bär från diverse köksäventyr de senaste dagarna och jag hatar verkligen att låta mat gå till spillo. Och de var dessutom bara lite sådär mjuka att man kanske inte har lust att äta dem som de är. Lite som med övermogna bananer.
Det bästa med den här kakan är att den inte kräver några särskilt avancerade ingredienser. Är du som jag är chansen stor att du redan har allt hemma.
Jag kan tänka mig att bären går att byta ut mot i princip vilken frukt eller vilket bär som helst (typ persikor, aprikoser, äpplen, päron..). Detta måste undersökas snarast.
Men så länge, servera denna goda kaka med vaniljglass eller vispad grädde.

In English:
Today I'm sharing this fantastic recipe with you. I had some leftover berries in the fridge that I didn't know what to do with, so they ended up in this cake. It's really simple and delicious, and the best thing about it is that you don't need any fancy ingredients. If you're anything like me, chances are you already have everything at home to make this cake right now!
You could probably use other berries or any kind of stone fruit like peaches or apricots (probably even apples or pears too, and maybe spice it up with some ginger or cardamom. I think I'll save that for fall though). I think I'm going to try that real soon. Anyway, serve this cake with vanilla ice cream or some lightly whipped cream. Just perfect.

Recipe adapted from Martha Stewart via Smitten Kitchen
Click for larger images!










Sommarkaka med bär
85 gram rumsvarmt smör, plus extra för att smörja formen
188 gram mjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt (kan uteslutas om man använder saltat smör)
Cirka 175 gram & 2 msk (25 gram) socker
1 stort ägg
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt
400 gram jordgubbar, körsbär och vinbär



Värm ugnen till 180°C. Smörj en 25 cm pajform eller en 23 cm springform med smör. Vispa samman mjöl, bakpulver och ev. salt i en liten skål.

I en stor skål, vispa smör och 175 gram socker vitt och fluffigt, cirka 3 minuter. Tillsätt ägg, mjölk och vanilj och vispa till en slät smet. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa bara till smeten precis är slät. Häll smeten i bakformen och lägg bären ovanpå. Strössla 2 msk socker över bären.

Grädda kakan 10 minuter, sänk sedan värmen till 150°C och grädda tills kakan är gyllenbrun, cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen.