November 6, 2012

Nutella pie pops

Ni vet såna där dagar när man har så mycket att göra att hjärnan blir överbelastad och inte klarar av att göra någonting alls? Dagen när jag bakade dessa var precis så. Jag avskyr såna dagar, men oftast resulterar de iallafall i att jag bakar något kul (oftast för avancerat). Bara för att slippa allt det där andra som man egentligen borde göra. Jag skulle visserligen baka, men verkligen inte pajklubbor eller pie pops eller vad jag ska kalla dem för. Just därför var de extra roliga att göra och just därför tog jag extra lång tid på mig att fotografera dem. Bara för att skjuta upp liiite till. Det är jag expert på.
Jag har tänkt göra dem länge men inte kommit till skott, så nu var det dags. Se till att du använder pinnar som tål ugnen (absolut inte plast!). Jag köpte mina på Klaraform. Man kan fylla dem med i princip vad man har lust med men jag kan rekommendera valfri sylt, jordnötssmör och choklad eller nutella. Nutella var helt klart vinnaren av de tre.


In English:
You know those days when you have so much to do, your brain overloads and can't handle to complete a single task? The day I made these was one of those days. I HATE those days, but at least I usually end up baking something fun to get my mind off things. That is probably why I love baking so much. The thing is I was supposed to bake, but definitely not pie pops. That's what made it so much more fun. And I took my good old time photographing them too!
I've been wanting to make pie pops for a long time and it was definitely about time. Make sure you use lollipop sticks that are safe to use in the oven (not plastic, ok?). You can use any filling you like but I tried peanutbutter chocolate, jam and nutella. All were delicious but nutella was a keeper.

Recipe adapted from Always with butter










Nutella pie pops
200 g mjöl
En nypa salt
100 g kallt smör, i kuber
50 ml kallt vatten

Nutella (eller sylt, jordnötssmör och choklad, bär...)
Kakpinnar/glasspinnar/grillpinnar som är ugnssäkra (inte plast!) Jag använde dessa
1 ägg, lätt vispat med en skvätt mjölk
Socker att strössla med


Blanda mjöl och salt i en skål. Nyp ihop mjölblandningen med smöret tills du får en smulig deg. Lägg i en kyld skål. Tillsätt kallt vatten och nyp försiktigt ihop till en deg. Knåda tills degen precis gått ihop. Slå in i plastfolie och lägg i kylen minst 2 timmar.

Värm ugnen till 175° och klä en plåt med bakplåtspapper.
Kavla ut degen på en lätt mjölad arbetsyta till cirka 3-5 mm tjocklek. Skär ut så många små rundlar (använd en rund liten utstickare eller t.ex. ett litet glas) som möjligt av den utkavlade degen. Överbliven deg kan du trycka ihop, rulla in i plastfolie och lägga in i kylen 20 minuter och sedan upprepa samma procedur.
Bre ut en klick nutella (eller valfri fyllning) på en rundel men lämna kanterna fria från fyllning. Placera en kakpinne i mitten (eller gör minipajer utan kakpinne!) och pensla sedan kanterna av degen runtom fyllningen med äggblandningen. Lägg sedan på en degrundel över. Tryck till kanterna med en gaffel. Pensla med äggblandningen och strössla lite socker ovanpå. Grädda cirka 15-25 minuter eller tills de är gyllenbruna.